Op zoek naar werk? Deze vier beroepsgroepen zijn ook nu kansrijk

De coronacrisis heeft voor velen het vinden van een baan bemoeilijkt. Sectoren als de horeca, toerisme en cultuur liggen al lang stil en mogen, zodra het kan, hopelijk snel weer open. Tot die tijd zijn er gelukkig ook beroepsgroepen die niet alleen tijdelijk, maar ook voor de lange termijn staan te springen om mensen. In welke beroepsgroepen maak je de meeste kans, en wat heb je daarvoor nodig?

Het UWV heeft afgelopen december een rapport gepubliceerd met kansrijke beroepsgroepen. Die lijst is lang. Of je nu tijdelijk iets zoekt of je volledig wilt laten omscholen; er is meer keuze dan je misschien denkt. Bij Nationale Vacaturebank zien wij dat ook duidelijk terug in het aantal vacatures.

Voor sommige functies in bepaalde beroepsgroepen is een diploma niet eens nodig en kun je een Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL) of leer-werktrajecten volgen. Beroepsgroepen waarin je, tijdelijk of voor de lange termijn, een goed inkomen kunt verdienen. Hieronder vind je vier kansrijke beroepsgroepen – en of je een diploma nodig hebt of niet:

 

Agrarisch / Groen
Diploma nodig: nee

Pandemie of niet, mensen moeten blijven eten. De productie van voedsel is nooit stil komen te liggen. Ook zonder diploma kun je aan de slag bij landbouwbedrijven, veehouders of in de glastuinbouw. Het hele jaar door moet er geoogst worden, dus er zijn zowel tijdelijke als langdurige vacatures te vinden. Werkgevers zijn dan ook altijd op zoek naar bijvoorbeeld tractorchauffeurs en landbouwmachinisten. Sommige werkgevers bieden zelfs BBL-opleidingen aan, waardoor je makkelijker kunt doorgroeien.

Ook voor mensen met een mbo- of hbo werkniveau kent deze beroepsgroep veel beschikbare vacatures. In de agrarische sector is veel vraag naar loonwerkers, voormannen of medewerkers in de boomkwekerij of zaadteelt. Daarnaast willen gemeenten en particulieren hun groen goed onderhouden, waardoor er vraag is naar hoveniers en vakbekwame medewerkers in groen- en boomonderhoud. Voor mensen die klaar zijn met thuiswerken of de lockdown, biedt deze beroepsgroep uitkomst; je bent veel buiten en werkt veel met je handen.

 

Zorg
Diploma nodig: ja en nee

Het is misschien wel de meest besproken beroepsgroep van het afgelopen jaar. De zorg is hard op zoek naar nieuwe krachten. Maar de coronapandemie is niet de enige reden dat deze beroepsgroep staat te springen om mensen. ‘Dat heeft ook te maken met het verleden’, verklaart Marianne Otterspreer, accountmanager bij Aatop Zorg. ‘De afgelopen 10 jaar zijn er ontzettend veel mensen wegbezuinigd, de generatie babyboomers vergrijst en de zorg is complexer geworden.’

De zorg biedt dan ook bij uitstek kansen voor een carrièreswitch. Otterspeer: ‘De sector heeft behoefte aan mensen die een vaste baan zoeken. Op dit moment zijn er veel zzp’ers in de zorg.’ Daardoor raakt de arbeidsmarkt nogal overstuur. ‘Zzp’ers kunnen weliswaar wat meer verdienen, maar door hun flexibiliteit kunnen ze zo weer weg zijn en dat kan ten koste gaan van het onderhouden van persoonlijk contact’, zegt Otterspeer. ‘Dat is een stukje zorgkwaliteit die dan verloren gaat.’

 

De zorg is breed en vitaal, dus er valt ontzettend veel te doen, met of zonder diploma.
Marianne Otterspeer, accountmanager Aatop Zorg

 

Hoe dan ook is de kans op het vinden van een baan groot. In de zorg kun je niet alleen laagdrempelig instappen, maar zijn er ook volop mogelijkheden om door te groeien. Otterspeer: ‘Voor onze vacatures heb je bijna altijd een diploma nodig. Er zijn vacatures voor helpende medewerkers, maar daar is nu wat minder vraag naar.’ Toch zijn werkgevers meer dan bereid om op te leiden en om te scholen.

Ook voor mensen met een mbo-, hbo- of wo-opleidingsniveau zijn er veel vacatures beschikbaar. ‘De zorg is breed en vitaal, dus er valt ontzettend veel te doen; met of zonder diploma’, tipt Otterspeer. Het belangrijkste om op te letten? ‘Zorg zowel bij het zoeken naar een baan als in de functie zelf voor goede begeleiding. De zorg is gewoon complex geworden. Daar kun je alle hulp bij gebruiken.’

 

Techniek
Diploma nodig: ja en nee

Techniek is een brede beroepsgroep waar veel specialisaties onder vallen. Dat betekent ook veel vacatures. Zo kun je veel vacatures vinden in de bouw-, installatie-, industrie- of voertuigentechniek. Vaak kun je hier zonder diploma beginnen, omdat veel werkgevers BBL- of leer-werkopleidingen aanbieden. Zo is de technieksector aantrekkelijk voor zowel mensen die tijdelijk iets zoeken als mensen die langdurig in deze sector willen werken.

Als je praktisch bent ingesteld, technisch inzicht hebt en graag met je handen werkt, is een baan in de techniek echt iets voor jou. Ook tijdens de pandemie moeten machines goed blijven draaien en zijn vakspecialisten gewild. De vraag naar (elektro)monteurs, onderhoudstechnici en operators is het afgelopen jaar alleen maar toegenomen. Bovendien zijn ook in deze beroepsgroep volop doorgroeimogelijkheden, met of zonder diploma. Ook na de coronapandemie.

 

Transport en logistiek
Diploma nodig: nee

De beroepsgroep waar, naast zorg, het aantal vacatures ook enorm is toegenomen tijdens de pandemie, is die van de transport en logistiek. Vitale sectoren hebben het alleen maar drukker gekregen. Bedrijven als HelloFresh en Renewi zijn alleen maar meer transport en logistieke vacatures gaan plaatsen. Diploma’s zijn voor het overgrote deel van de uitstaande vacatures in deze beroepsgroep niet nodig. Wel bieden veel bedrijven vacatures en opleidingen aan in uitvoerend werk waarin je certificaten kunt halen en jezelf kunt doorontwikkelen.

Denk bij deze vacatures niet alleen aan maaltijdbezorgers en fiets- of brommerkoeriers. Ook magazijnen, transport bedrijven en distributiecentra staan te springen om nieuwe krachten. Het gaat hier om een vitale beroepsgroep, er zijn volop mogelijkheden om door te groeien en het loon ligt gemiddeld boven het minimumloon, ook zonder diploma.

 

Wil jij mensen werven in een zéér krappe arbeidsmarkt?
Job Promo is je partner. Wij vissen niet alleen in meerdere vijvers tegelijk maar zorgen ook voor sollicitaties. Met onze slimme wervingscampagnes en oplossingen in vindbaarheid, verspreiding en job advertising hebben we alles in huis om jouw recruitmentproces sneller én leuker te maken. Daarom Job Promo. Dé recruitment marketing specialist.

 

#agrarisch #groen #techniek #zorg #arbeidsmarkt
#transport #logistiek #vacatures

Bron: nationalevacaturebank.nl