Politie Leeuwarden waarschuwt voor vacaturefraude

De politie heeft bijna twintig Friese klachten gekregen over het bedrijf CBM-Services en waarschuwt werkzoekenden hier niet mee in zee te gaan.

Volgens de politie benadert CBM werkzoekenden met vacatures in Leeuwarden, waarbij het bedrijf mooie verdiensten belooft. TIjdens een sollicitatiegesprek zouden persoons- en bankgegevens worden opgevraagd, zonder dat er salaris wordt overgemaakt.

De politie heeft over het bedrijf tenminste vijftien meldingen gekregen uit Leeuwarden en drie uit de omgeving Dokkum. Eén persoon heeft aangifte gedaan omdat CBM na gedane arbeid geen salaris betaalde.

Of CBM echt bestaat, is maar zeer de vraag. De onderneming is telefonisch niet bereikbaar. Op vragen via de mail wordt maandagmiddag niet gereageerd. Bij de Kamer van Koophandel is het bedrijf niet bekend en het vestigingsadres op de website lijkt fictief.

Verzonnen medewerkers

Ook opmerkelijk: de mensen op de website van CMB die zeggen het ’team’ te zijn van het bedrijf. De namen bij hun foto’s lijken verzonnen. Op een – verouderde? – website van CBM die online nog vindbaar is zijn precies dezelfde portretjes te zien, maar met andere namen.

Hoe schimmig ook, CBM heeft wel nieuwe vacatures in de aanbieding voor ,,onze nieuwe vestiging in Leeuwarden.” Daar zou ruimte zijn voor twee hr-professionals en ,,meerdere backoffice medewerkers”. Juist vanwege deze ‘vacatures’ komen er nu Friese klachten binnen, aldus de politie.

Op Facebook zeggen mensen dat ze de vacature hebben gekregen via een sms’je dat van het UWV of de gemeente lijkt te komen. Volgens de Fraudehelpdesk is dat niet het geval. ,,Dit soort berichten wordt door zo’n bedrijfje zelf verstuurd en vals ondertekend”, zegt een medewerker van de fraude-vraagbaak.

De afzender van zo’n sms-je terugbellen heeft weinig zin, zegt ze. ,,Dat leidt nergens toe, die nummers hebben de fraudeurs ook weer ergens vandaan.”

‘Geldezels’

De Fraudehelpdesk waarschuwde twee weken terug zelf ook al voor CBM-Services. Wie in de val trapt, loopt volgens de organisatie de kans het slachtoffer te worden van witwaspraktijken.

Daarvoor hebben criminelen de bankrekeningen van ‘geldezels’ nodig. En werkzoekenden die hun naam en rekeningnummer hebben afgestaan, worden daarvoor misbruikt. Volgens de helpdesk wordt werklozen ook gevraagd om als bijverdienste geldbedragen over te maken naar buitenlandse bankrekeningen.

Bron: Leeuwarder Courant

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie