Zorg verlaten of hoger salaris is ook niet zaligmakend

Je baan als verpleegkundige leuk blijven vinden ondanks de werkdruk door personeelstekort: het is een verantwoordelijkheid van werkgevers, maar óók van werknemers. Dat schrijft adviesbureau Berenschot in haar whitepaper over de uitstroom van zorgmedewerkers.

‘Overstappen naar een andere werkgever is lang niet altijd de oplossing: in andere sectoren is eveneens sprake van krapte en werkdruk. Ook een hoger salaris is lang niet altijd zaligmakend, zeker niet op de lange termijn. Leuk werk krijg je door ook zelf te investeren in de werksfeer en de eigen ontwikkeling’, staat in het rapport te lezen. Een slechte werksfeer in het team en een gebrek aan beroepstrots onder collega’s is volgens Berenschot één van de redenen waardoor zorgmedewerkers het plezier in hun werk verliezen. Naast welbekende oorzaken als de toegenomen werkdruk, het personeelstekort, te weinig erkenning van de leidinggevenden en teveel administratieve taken. Volgens Berenschot komt ontevredenheid over het salaris meestal pas als werknemers hun werkplezier verliezen.

Bespreekbaar maken

Berenschot geeft werkgevers het advies om meer aandacht te geven aan bovengenoemde redenen voor uitstroom, maar benadrukt ook de verantwoordelijkheid die zorgverleners hier zelf in hebben. Zij kunnen bijvoorbeeld zelf pro-actief hun behoefte aan meer scholing, meer flexibiliteit en zelfstandigheid bespreekbaar maken met leidinggevenden. Berenschot spreekt van ‘meer eigenaarschap’. Volgens het adviesbureau is het vervolgens aan de werkgevers om ruimte te bieden aan individuele wensen en ambities. ‘Leidinggevenden staan aan de basis voor het creëren van een cultuur waarin het gesprek aangaan over iemands loopbaan heel normaal is’, aldus de adviseurs. ‘Het is zaak om medewerkers ook zelf te laten nadenken over hun toekomst, om tijdig een eventuele mismatch te signaleren.’

Uitstroom

Berenschot vraagt met haar whitepaper ‘Uitstroom zorgmedewerkers, sluit de achterdeur’ aandacht voor de uitstroom van zorgverleners. Volgens het adviesbureau ligt de nadruk in alle plannen teveel op de instroom. Ze geeft in het rapport concrete tips voor bestuurders, managers en leidinggevenden. De whitepaper is geschreven naar aanleiding van het actieprogramma ‘Werken in de Zorg’ van het Ministerie van VWS.

Bron: Nursing.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie