Werkgever stelt eisen naar beneden bij in zoektocht personeel

Het aandeel vacatures voor hbo’ers (9 procent) en wo’ers (6 procent) daalde juist. Opvallend, omdat Nederlanders steeds vaker hogeropgeleid zijn. In het afgelopen kwartaal werd er in meer dan de helft van de online vacatures gevraagd naar vakmensen met een diploma op mbo-niveau.

Het omslagpunt vond plaats in het derde kwartaal van 2015, blijkt uit de cijfers. Een belangrijke oorzaak voor deze ontwikkelingen is de huidige krapte op de arbeidsmarkt, vermoedt het onderzoeksbureau.

Rob Witjes, arbeidsmarktdeskundige bij het UWV, beaamt dat. ,,De krapte van nu dwingt werkgevers om bij het uitzetten van vacatures niet langer alleen naar diploma’s te kijken. Ze kunnen zich niet blindstaren op het papiertje en zijn steeds meer geneigd om breder te kijken en competenties mee te nemen. Dat is een pluspunt voor mensen met een mbo-diploma en een van de verklaringen waarom de vraag naar mbo’ers toeneemt.”

Meer vacatures

Het aantal vacatures voor mbo’ers neemt dus toe, maar als we het over absolute aantallen hebben, stijgt het aantal vacatures op elk niveau, zegt Witjes. Hogeropgeleiden hoeven zich dus geen zorgen te maken dat er geen banen meer vrijkomen die aansluiten bij het opleidingsniveau. ,,De economie trok pas eind 2014 weer langzaam aan”, legt Witjes uit. ,,Het grote aantal mbo’ers die hun baan kwijtraakten door hervormingen, bijvoorbeeld in de zorg, worden nu weer veel gevraagd. Dat betekent niet dat er minder behoefte is aan hogeropgeleiden, maar alleen dat het aandeel vacatures voor mbo’ers is toegenomen.”

Jobdigger zag de afgelopen jaren weinig verschuivingen in de meest gevraagde beroepen: vacatures voor chauffeurs, logistiek medewerkers, productiemedewerkers, monteurs, verkoopmedewerkers en verzorgenden, steevast in de top tien. Witjes: ,,Die mensen werden altijd al gevraagd, maar in aantallen kan je wel zeggen dat er nu méér gevraagd worden en er bijvoorbeeld minder monteurs thuis in de WW zitten.”

Bron: AD.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie