Vervangt kunstmatige intelligentie het cv binnenkort?

Kunstmatige Intelligentie ook wel AI genoemd, wordt steeds meer gebruikt in allerlei sectoren. Zo ook in de HR en in de sourcing wereld. HireVue, een Amerikaans bureau dat software heeft ontwikkeld om gezichtsuitdrukkingen en spraak te analyseren. Waarmee zij een beeld kunnen schetsen van de kandidaat.

De juiste kandidaat vinden zonder cv

In bepaalde vakgebieden is er een enorme vraag naar goed geschoolde vakmensen. Om deze mensen te kunnen vinden wordt meestal gebruik gemaakt van LinkedIn en andere meer eenvoudige tools. Middels deze tools is het mogelijk om een grote groep mensen te vinden, echter in markten met een kleine werknemers pool is dit niet voldoende. Er staat immers geen cv online.
Daar komt kunstmatige intelligentie zeer goed van pas, het kan namelijk ook gebruikt worden als instrument om te zoeken naar profielen met bepaalde eigenschappen. Eigenschappen die niet op internet staan, maar wel via taalgebruik, gezichtsuitdrukking op foto’s of op andere manieren te bepalen zijn. Des te beter de eigenschappen aansluiten bij het juiste te zoeken profiel, hoe beter het systeem wordt.

Mag kunstmatige intelligentie wel gebruikt worden?

Vooralsnog is het niet toegestaan om persoonlijke gegevens te verzamelen en op te slaan zonder dat hier toestemming voor gegeven is. Het probleem daarvan is dan ook gelijk dat kunstmatige intelligentie moeilijk ingezet kan worden, aangezien het systeem leert van de informatie die verzameld is. Tot op heden is volledige kunstmatige intelligentie nog niet zo ver dat het gebruikt kan worden als in een systeem dat kan redeneren en reageren en zich aanpassen. Maar Machine learning wordt al op veel plekken gebruikt.

Nadelen van sourcing met kunstmatige intelligentie

Bij het vinden van een juiste kandidaat op een efficiente manier in een markt met een kleine pool van vakbekwamen kandidaten, kan kunstmatige intelligentie zeer interessant zijn.

Er kunnen echter wel een aantal nadelige effecten zitten aan kunstmatige intelligentie. Zo kan AI alleen werken wanneer het systeem in de perfectie is geoptimaliseerd. Daar zijn miljoenen mensen en profielen voor nodig. Met een paar honderd of duizend personen zal deze selecties maken waar je niets aan hebt. Ook kan het zelfs zo zijn dat je veel goede kandidaten daardoor mist.

Is het CV nog wel nodig in de toekomst?

Met AI is het mogelijk om middels vele verschillende datapunten een profiel op te bouwen van iemand. Echter een assessment doen van iemand op basis alleen daarvan blijkt nu nog té ver weg. Een cv dat iets zegt over het verleden van iemand is daarbij nog het belangrijkste middel.

Echter wanneer meer en meer mensen het CV (Curriculum Vitae) gewoon op LinkedIn plaatsen, dan zal het steeds gemakkelijker worden om dit te gebruiken om het AI computer slimmer te maken.

Voor nu blijft het voor bedrijven de meest effectieve manier om goede mensen te vinden via hun persoonlijke netwerken, job advertising en job marketing campagnes. Daar het voor sourcers vaak de makkelijkste weg is om mensen te vinden via LinkedIn en opgebouwde netwerken uit het verleden.

Perfect CV maken? Klik hier >