Personeelstekort

Kwart bedrijven kan werk niet aan door personeelstekort

Het aantal bedrijven dat last heeft van een gebrek aan personeel groeit fors. Op dit moment wordt een kwart van de ondernemers belemmerd in hun werk door een tekort aan mensen. In de bouw loopt het zelfs op tot bijna 40 procent.

Het tekort aan personeel is de afgelopen jaren steeds gegroeid. In 2016 gaf minder dan 5 procent van de bedrijven aan last te hebben van een gebrek aan mensen. In het tweede kwartaal van dit jaar was het nog 20 procent, en op dit moment nog 5 procentpunt hoger.

Dat blijkt uit de conjunctuurenquête die iedere drie maanden wordt gehouden door CBS, KvK en werkgeversorganisaties. Voor het eerst in tien jaar hebben ondernemers in de bouw het vaakst te maken met een tekort aan arbeidskrachten.

Bouwers belemmerd in bouwen

De bouwactiviteiten worden daardoor belemmerd, zegt 39 procent van de ondernemers in de sector. Dat is een grote stijging, want in het tweede kwartaal had 19 procent van de bouwbedrijven hier last van.

Waar de grote stijging in het laatste kwartaal door komt kunnen ze bij FNV Bouw niet direct verklaren, zegt hoofd bouw Janna Mud. “Maar de bouw heeft ruim tien jaar in een crisis gezeten waarbij honderdduizenden mensen zijn uitgestroomd. Veel van hen zijn ander werk gaan doen en komen niet terug.”

Hard uit de crisis

Daarnaast is de vraag naar bouwproductie in de crisisjaren omlaag gegaan. “Die stijgt nu enorm. De bouw komt nu heel hard uit de crisis en merkt dat er onvoldoende mensen zijn voor al het werk dat er is”, zegt Mud. Ze benadrukt dat het tekort ook speelt in de horeca-, zorg- en transportsector en dat overal mensen bij moeten.

De zakelijke dienstverlening volgt daar kort na de bouwsector als het gaat om tekorten. Ook de vervoers- en opslagsector kennen een vrij groot tekort aan personeel.

Vertrouwen blijft stijgen

Er is dus tekort aan personeel, veel werk en vooral ook vertrouwen in de komende periode. Het gemeten ondernemersvertrouwen voor de komende drie maanden komt uit op 15,0, wat 0,8 punt hoger is dan een kwartaal hiervoor. Sinds 2014 zijn Nederlandse ondernemers continu positief gestemd.

In de bouwsector ligt het vertrouwen zelfs op 32,5. Drie maanden geleden was dat iets lager met 27,1. De groothandel ziet ook mooie tijden tegemoet, daar ligt het vertrouwen op 20,0. Vrijwel alle ondernemers zijn positief gestemd, al zakt het wat bij autohandelaren en -reparateurs. De delfstofwinningssector is in mineur: daar kijken ze zeer negatief naar het derde kwartaal.

Bron: RTL Nieuws

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie