De echte klussert kan niet zonder….

Bijna iedereen die thuis eens een klus heeft aangepakt, heeft ook overwogen het uit te besteden. Een van de voornaamste redenen om het niet uit te besteden, is de kosten kant. Een andere zeer zwaarwegende reden is tijd, een meerledige factor.

Het kost je tijd om de klus te klaren. Je kunt echter wel gelijk starten en ziet direct resultaat. Uitbesteden kost ook tijd, tijd om een aannemer uit te zoeken want je laat meerdere op gesprek komen. Het kost zo maar een week voordat je alle voorstellen in huis hebt. Kost tijd een keus te maken. Het kost vervolgens weer een week of anderhalf voordat ze kunnen opstarten. En dan het echte werk nog. En het is vaak flink duurder.

Bij mij geeft ‘zelf doen’ vooral heel veel voldoening. Een zaterdag doorwerken, uiteraard met hulp van vrienden en een enkel verdwaald familielid, met als resultaat een prachtige vloer, fris geschilderde muren of een knap tuintje, levert mij veel voldoening. Hoe is dat bij jou?

Hier is natuurlijk kinderlijk eenvoudig een parallel te trekken naar werving&selectie van personeel. Uitbesteden is duur, praten met en het laten werken door bureaus kost ook behoorlijk wat tijd. En dan krijg je een kleine selectie aan kandidaten. Die zij waarschijnlijk toch al kenden. Tenminste als ze hun zaakjes goed op orde hebben. En jij al die tijd denken dat je niets aan het doen was. Daarna vooral hopen dat er een klik tussen zit, de kwaliteit is wat je verwacht enz. Zelf doen levert direct resultaat. En kost een schijntje ten opzichte van een bureau. En bij een topkandidaat toch echt voldoening. Toch?

Veel bedrijven bang om te ‘doe-het-zelven’
We merken dat ze denken dat het veel tijd kost. Kan, als je alles handmatig doet. Gebruik daarom een systeem. En kies dan wel voor een systeem dat alles kan. Je koopt toch ook geen schroefmachine die alleen maar achteruit kan? Behang steek je toch ook niet af met een verfkrabber. Het juiste gereedschap voor de klus. En iedere klus is anders. En aangezien je eigenlijk liever niet alleen klust, recruit dan ook met hulp, hulp die bij je past.

En om mogelijk lange metafoor ‘recruitment – klussen’ toch kort te houden…. 
Laat je op een goede manier helpen met het juiste gereedschap en de juiste klushulp. Een overvolle gereedschapskist wil niet zeggen dat je altijd alles moet gebruiken. Moet je altijd media inkopen? Nee, volgens mij niet. Moet die vacature altijd…. Nope. Kan ik ook. Ja. Als je het proces goed inricht, voldoende tijd & aandacht geeft aan jouw eigen wervingskanalen (referals, werkenbij, socialmedia) moet je volgens mij minimaal 80% helemaal zelf kunnen doen.

Zo heb je vacatures waar je meer gereedschap en meer hulp bij kunt gebruiken. Ook zijn er klusjes, vacatures, die je helemaal zelf kunt maar met gereedschap. Hoe dan ook gebruik het juiste gereedschap! Het liefst een totaaloplossing zodat alle elementen goed met elkaar praten en afzonderlijk van elkaar gebruik kunnen worden. Een systeem met allerhande tools die jouw klus efficiënt en gemakkelijk maken.

De roep van de ‘specialist’
En ik natuurlijk hoor de W&S-wereld in de verte al roepen. Jaja, ik weet het. Er blijft altijd een deel(tje) vacatures over wat nou eenmaal onwijs lastig is in te vullen. Bij sommige klussen houd je er na 1 of 2 pogingen ook mee op en laat je de specialist komen. Voor die vacature zoek je het beste bureau!

Als de klus maar geklaard wordt!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie